Sunday, July 10, 2011

Kelebihan solat sunat Dhuha... "kisah benar"

salam alaik ....
lama tak menjenguk blog sendiri... sebab ada komitmen lain...
 dalam usaha nak dapat redha ALLAH.. kita kadang2 lupa yang kita banyak buat kelam kabut...
terasa diri ni serabut gak kadang2.. haaa... post kali ni nak cerita tentang... pengalaman sendiri setalah berpeluang menunaikan solat Sunat Dhuha... Alhamdulillah.. ALLAH maha besar... mas pasti semua org nak kerjakan solat sunat berikut.. cuma masa yang agak pack dan beberapa komitmen terhadap tugas adakala buat kalian xsempat nak lakukan...
dulu... selalu gak arwah mak nasihat... " rajin-rajin solat suant dhuha.. buka pintu rezeki" masa tu ade gak la malasnye.. zaman budak2... tak faham la sgt kepentingan dia.. tapi makin lama aku mula rasa semacam dgn rezeki2 yang aku dapat dan hal2 yang aku hadapi.. contohnye mcm ni,,,,
ok firstly:: aku kerja di sebuah supermarket... kje aku dok layan coding jer depan pc.. update harga.. buat price change.. satu hari dok scan2 satu brg tu xkuar kod dia... ade budak cashier dtg.."kak2.. tlg bg kod brg ni kak,, customer dah tunggu.." aku pun dok belej2 botol tu semacam jer  "ni cuka ke kicap dik?" adik tu gelak.. "tah la kak ni air org cha*** kot" aku pun suruh dia letak botol tu atas meja.. dok cari kod.. erkkkk!!! that name sounds like... some wine" mcm tu la... tu satu hal... aku dok trmenung masa rehat.... dalam hati.. "jual arak tu termasuk skali la dalam berdosa.. sbb bg org minum ark kan?" hati  mula xtenang..."
kedua:: hari lain plak... ade adik cashier lain lak dtg.. "kak ape kod bar bg brg ni kak?" aku pun tgk tin tu mcm makanan kucing je .. hahaha skali dok taip la name dia... kat system tulis... "canning pork meat" !!! aiyak??? sengal lak rase... lepas bg kod bar tu aku dok berfikir lagi.. kata hati.. "uishhh sblm ni arak... skrg ni pork pilak yer..? " mula cari jalan.... 
akhirnya aku kje situ tak lama.. sbb aku terima mcm2 hal dan peristiwa yg buat aku hilang sabar... =RESIGN la.. yippieeee!!!
episod hAL Rezeki yg halal lagi yer.... kali nie.. ade la kau kerja kat satu tempat nie....
kerja seronok... gaji masyukkk,,,, cuma masalah yg slalu wat aku rase nak resign... aku xdapat tunaikan solat aku dgn baik... kalau korang baca mesti ade yg kata.. "eleh.. baik sgt ker minah ni sampai fikir2 hal mcm nie...?" excuse me... wahai temanku.. even aku jahat pun.. aku  masih sygkan agamaku... sbb solatlah yg byk menyelamatkan aku... sepanjang hidupku.. ALLAH je yg tahu... so ceritanye mcm ni...
dok syok kerja.. aiya... kne gi lawat t
apak.. aku suka kerja ni sbb mcm jadi mandore estate jer.. hehehe dok klik gmbr sana sini.. utk buat report.. tapi tanpa disedari dah berada jauh di tgh2 highway... ya Allah nak u turn balik ke ni nak gi RNR utk solat... dok tunggu.. dah masuk waktu lain... samapi la aku pernah berkali2 terlepas asar+marghri+isya = jwpannye aku balik je sampai pintu rumah .. kdgran azan subuh.. luluh hati aku masa tu... menangis gak la sbb dah la penat... pastu xdpt sempurnakan solat... rase takut.. sedih... dok fikir2 nak resign.. nak cari kje lain...
sampailah ke satu tahap.... aku dapat gak resign kje tu.. bukan aku menyalahkan pengurusan masa company yer.. tidak sama sekali.. tapi aku salahkan diri aku yg xmampu uruskan pmbhgian masa sendiri... 

berikutnya.. sampailah ke satu destinasi yg aku nak gi sgt utk ubah lifestyle aku... walaupun bandar ni agak koboi.. digelar "pekan kanada" aku happy... sbb.... jeng..jeng..jeng.... hehehe

aku mulakan bisness sendiri.. dgn peluang yang diberi oleh pihak kampus tmpat lama ku belajar...
aku dan seorang soulmate dapat usahakan sebuah gerai usahawan muda... yg menyediakan sarapan utk adik2 ke kelas.. happy je rasa... hari pertama sgt busy... terima kasih buat teman terbaikku Anuar masa tu ingatkanaku tntang SOLAT SUANAT DHUHA... Alhamdulillah aku dapat laksanakannya setiap kali sebelum bergerak ke kampus utk buka kedai...
ni bukan nak riak ea.. ni nak ajak buka minda......

nak tahu ape jadi?? har kedua berjual.. yg mana pagi tu aku sempat solat sunat... aku rasa mcm lain sgt.. rase nak senyum jer satu hari tu.. rase lapang dada.. ceria.. bersyukur sgt... rase tenang.. nikmat yg lain mcm.. serius!!! mmg aku dapat rasa kelainan dia.. jualan kau pun habis terjual.. masa tu aku rasa indahnya pagi tu... sgt damai,,,, terus aku panjatkan syukur pada Allah...

dipendekkan cerita... ALAHMDULILLAH..... samapi ke hari ni... ada masa utk aku solat sunat Dhuha.. solat2 fardhu juga aku dapat laksanakan ... masa yang terluang dapat berkongsi ilmu2 dgn rakan2 gerai yg lain... pagi2 sambil masak brg jualan dapat dgr radio ikim yg sgt best... memang Allah dah janjikan nikmat buat hambanya yg usaha dan bersabar....
anda buat,,,, anda dapat!! haa.... aku ulangi.... "SAYA BUKAN NAK RIAK , CUMA NAK AJAK BUKA MINDA" 
APE LAGI... jom kwn2 ku syg.. kita bg masa utk diri sendiri... supaya seimbang dunia dan akhirat... 
saya tak tipu... korang boleh cuba solat SUNAT DHUHA... mungkin kesannya tak nampak sreta merta.. tapi ketenangan tu.. amat penting.. kita buat bukan nak ganjaran ye.. buat sbb itu adalah amalan yg baik utk kita... 

dekat radio "ikim.fm" slalu kuar doa ni...
"ya ALLAH jika rezkiku masih di langit turunkanlah, jika di bumi keluarkanlah.. jika sukar permudahkanlah.. jika jauh dekatkanlah.. jika haram sucikanlah.. berkat waktu Dhuha kecantikanmu keindahanmu kekuasaanMu..  jadikan kami dalam kalangan hambaMu yg soleh... amin ya robbal alamin"

aku syg korang semua.. abb tu aku nak kongsi cerita nie... semoga korang pun dapat rasa nikmat dan kelebihan Solat sunat Dhuha.... 
nak buat yg suant jgn sampai tinggal yg fardhu dan wajib.... selamat berfikir dan bertindak!!

syg semua ... iklas dariku.. lovetilljannah >mas"
kenangan bersama adik2 di Rumah Anak Yatim Janda Bik Pahang.... rindu kamu~~~

No comments:

Post a Comment